συχνες ερωτησεις

Τι σημαίνει το λογότυπο των Papanikolaou Language Schools;

Το λογότυπο των σχολείων μας απεικονίζει τον κοκκινολαίμη, γνωστό και ως European robin. Αυτό το μικροσκοπικό πτηνό, το οποίο είναι εξαιρετικά φιλικό προς τους ανθρώπους, είναι σύμβολο θετικής αλλαγής και προσωπικής ανάπτυξης, αξίες που διαπνέουν το εκπαιδευτικό μας έργο. Επιπλέον, ο κοκκινολαίμης θεωρείται ανεπίσημα το «πουλί-μασκότ» της Βρετανίας, καθώς το μελωδικό του τραγούδι είναι soundtrack σε χιλιάδες κήπους και πάρκα σε όλη τη χώρα. Η επιλογή του πορτοκαλί χρώματος στο διαφημιστικό μας υλικό εμπνέεται από την απόχρωση του λαιμού του robin bird.

Γιατί προτιμάτε τον όρο "σχολείο" ξένων γλωσσών και όχι "φροντιστήριο" ξένων γλωσσών;

Κατά κοινή παραδοχή, τα ιδιωτικά κέντρα ξένων γλωσσών αποτελούν φορείς πρωτογενούς μάθησης στη χώρα μας. Γι’ αυτό, αποφεύγουμε τον όρο φροντιστήριο, που συχνά συνδέεται με ενισχυτική διδασκαλία. Πέραν αυτού, όλοι καθηγητές και οι καθηγήτριές μας έχουν κοινές απόψεις τόσο για τη εκπαίδευση όσο και τις κοινωνικές αξίες που μοιραζόμαστε με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Στα Papanikolaou Language Schools δεν προσφέρουμε απλά έναν χώρο όπου γίνονται τα μαθήματα, αλλά αποτελούμε μια οργανωμένη κοινότητα διδασκόντων-μαθητών/-τριών-γονέων με σαφείς στόχους και ιδέες.

Σε τι ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει μία ξένη γλώσσα;

Δεν υπάρχει μία απόλυτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς κάθε παιδί, κάθε νους είναι μοναδικός. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η καταλληλότερη περίοδος για να ξεκινήσει η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας είναι αφού το παιδί έχει αναπτύξει πλήρως τη μητρική του γλώσσα, έχει αποκτήσει ικανοποιητικές δεξιότητες γραμματισμού (ανάγνωσης και γραφής) και κατέχει μία στοιχειώδη μεταγλωσσική επίγνωση. Για την πλειοψηφία των μαθητών/μαθητριών η περίοδος αυτή είναι περίπου στη Γ΄-Δ’ Δημοτικού. Τονίζουμε ότι μιλάμε για την εκκίνηση της οργανωμένης εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας ως μάθημα σε σχολικό περιβάλλον⋅ δεν αναφερόμαστε στην απλή επαφή με την ξένη γλώσσα.

Σε τι ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει μία δεύτερη ξένη γλώσσα;

Άλλη μία ερώτηση χωρίς ξεκάθαρη απάντηση, καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό. Αυτό που συνήθως προτείνουμε είναι η εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας να ξεκινά αφότου ο μαθητής ή η μαθήτρια έχει κατακτήσει πλήρως το επίπεδο Α2 στην πρώτη ξένη γλώσσα. Έτσι έχουμε ένα «δίχτυ ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί σύγχυση μεταξύ των δύο γλωσσικών συστημάτων τα οποία το παιδί καλείται να διαχειριστεί και να αφομοιώσει. Για τον μέσο όρο των παιδιών, η καταλληλότερη ηλικία είναι περίπου 4 χρόνια μετά την έναρξη της εκμάθησης της πρώτης ξένης γλώσσας. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις στον «κανόνα».

Σε πόσο χρόνια μπορεί ένα παιδί να πάρει Lower;

Κατά μέσο όρο, σε 5 ή 6 χρόνια από την στιγμή που ξεκινά η οργανωμένη εκμάθηση της Αγγλικής. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο Lower νωρίτερα. Κάθε παιδί αποτελεί για εμάς μία ξεχωριστή περίπτωση και πάντα δημιουργούμε μαζί ένα εξατομικευμένο πλάνο σπουδών. Όταν ένας παιδί κρίνεται έτοιμο να δώσει εξετάσεις, συζητάμε με το ίδιο και τους γονείς του για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Σε πόσα χρόνια μπορεί ένα παιδί να πάρει Proficiency;

Αφού έχει κατακτηθεί το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 (Lower), θεωρητικά χρειάζονται περίπου 2 χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το 90% των μαθητών/-τριών μας φτάνει σε αυτό το επίπεδο σε 1,5 χρόνο. Επίσης, υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που επιλέγουν να ακολουθήσουν υπέρ-ταχύρρυθμα τμήματα και να αποκτήσουν το Proficiency σε μόλις 1 χρόνο. Φυσικά, αυτό γίνεται μόνο μετά από δική μας σύσταση, προγραμματισμό, στοχοθέτηση και συζήτηση.

Ποιες εξετάσεις γλωσσομάθειας να διαλέξω;

Σήμερα υπάρχουν πολυάριθμοι φορείς που διοργανώνουν εξετάσεις γλωσσομάθειας στα Αγγλικά. Αυτές οι εξετάσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κάθε μαθητής/μαθήτρια μπορεί να επιλέξει ποια από αυτές του/της ταιριάζει. Επιλέγουμε μόνο αναγνωρισμένα πτυχία, και αυτή η επιλογή γίνεται προσεκτικά μέσω δοκιμής και συζήτησης. Βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας.

Και τι γίνεται αν κοπώ στις εξετάσεις;

Ο κάθε μαθητής ή μαθήτριά μας συμμετέχει στις εξετάσεις γλωσσομάθειας μόνο εφόσον είναι 100% έτοιμος/-η και έχουμε συζητήσει ποιες εξετάσεις θα επιλέξει. Τις περισσότερες χρονιές το ποσοστό επιτυχίας μας είναι 100%. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος μαθητής ή μαθήτριά μας αποτύχει, συνεχίζει τις σπουδές του στο σχολείο μας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ … μέχρι να πετύχει!

Μπορώ ως ενήλικας να μάθω Αγγλικά ή κάποια άλλη γλώσσα στο σχολείο σας;

Το σχολείο μας προσφέρει μαθήματα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Παρέχουμε προγράμματα εκμάθησης Αγγλικών, Γερμανικών, Γαλλικών και Ρωσικών που προσαρμόζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα μαθήματα γίνονται είτε σε ολιγομελή τμήματα είτε σε μορφή ιδιαίτερου. Μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον χώρο μας και να βρείτε την ιδανική επιλογή για το ταξίδι σας στην ξένη γλώσσα.

Το παιδί μου έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία; Μπορεί να μάθει μία ξένη γλώσσα;

Φυσικά. Το σχολείο μας διαθέτει σύμβουλο εξειδικευμένο στις μαθησιακές δυσκολίες και την ειδική αγωγή. Το παιδί αξιολογείται και τοποθετείται στο κατάλληλο τμήμα με τον κατάλληλο διδάσκοντα. Αν η μαθησιακή δυσκολία του παιδιού δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει σε μία τυπική τάξη, υπάρχει η επιλογή του ιδιαίτερου μαθήματος στον χώρο του σχολείου. Η αξιολόγηση γίνεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, είτε το παιδί γραφτεί στο σχολείο μας είτε όχι.

Πόσοι μαθητές/-τριες υπάρχουν σε κάθε τμήμα;

Στα σχολεία μας όλα τα τμήματα είναι ολιγομελή με 4 έως 8 μαθητές/μαθήτριες. Τα τμήματα δεν χωρίζονται μόνο με κριτήριο τον χαμηλό αριθμό παιδιών αλλά επίσης με βάση τα μαθησιακά προφίλ των μαθητών/-τριών. Εγγυόμαστε ότι στα σχολεία μας τα παιδιά μαθαίνουν την ξένη γλώσσα στα πλαίσια μίας προσεκτικά δομημένης ομάδας.

Παρέχετε υπηρεσίες ιδιαιτέρων μαθημάτων;

Οποιοσδήποτε μαθητής ή μαθήτρια μπορεί να παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα ή ακόμα και μαθήματα σε πολύ μικρές ομάδες (2-3 παιδιά). Τα μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας και διδάσκονται από έμπειρους, άρτια εκπαιδευμένους καθηγητές με έγκυρη άδεια διδασκαλίας της ξένης γλώσσας. Εφαρμόζεται σύγχρονη διδακτική μεθοδολογία και τα μαθήματα εποπτεύονται από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του σχολείου μας και, αν απαιτείται, από τον σύμβουλο για θέματα μαθησιακών δυσκολιών. Επιπλέον, χρησιμοποιείται κατάλληλο διδακτικό υλικό και όλες οι υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων μας.

Δεν μένω κοντά στο σχολείο σας αλλά θα ήθελα να παρακολουθήσω μαθήματα. Τι μπορώ να κάνω;

Το σχολείο μας διαθέτει ιδιωτικό mini-bus που μεταφέρει παιδιά από και προς τα Papanikolaou Language Schools. Οι μεταφορά των μαθητών/-τριών είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Μπορώ να παρακολουθήσω μαθήματα online;

Το σχολείο μας διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να διεξαχθούν διαδικτυακά μαθήματα. Ωστόσο, είναι συνειδητή μας επιλογή να μην το κάνουμε. Προτιμούμε να μείνουμε παραδοσιακοί/-ες ως προς την φυσική παρουσία των μαθητών και μαθητριών μας στις τάξεις μας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική παρουσία συνεπάγεται αυξημένη ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της ομαδικής εργασίας και της ενσυναίσθησης. Η υγειονομική κρίση του 2020-21 μας έδειξε έμπρακτα ποια είναι η συνέπεια των μαθημάτων εξ αποστάσεως: υπάρχει το μάθημα, αλλά χάνεται το σχολείο. Και αυτό είναι κάτι που επιλέγουμε να αποφύγουμε.

Είμαστε εδώ

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας.